CURRY Z WIEPRZOWINĄ POMIDORAMI
CURRY Z WIEPRZOWINĄ POMIDORAMI
CURRY Z WIEPRZOWINĄ POMIDORAMI
Składniki:
-400g posiekanych świeżych pomidorów lub pomidory z puszki,
-500g mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowego,
-1 czerwona cebula drobno pokrojona,
-1 łyżka drobno pokrojonego czosnku,
-1 łyżka drobno pokrojonego imbiru,
-40g tajskiej czerwonej pasty curry,
-5 suszonych lub mrożonych liści limonki, drobno pokrojonych,
-2 łyżki pasty Nam Prik Pao,
-3 łyżki sosu rybnego,
-2 łyżki tajskiego sosu sojowego Tuong Gia Vi,
-2 łyżki oleju sezamowego,
-sok z jednej limonki,
-3 cebulki dymki pokrojone w centymetrowe kawałki,
-garść zielonej kolendry.
Na rozgrzanym oleju w dużej patelni podsmażamy czosnek i imbir. Po 30 sekundach dokładamy mięso i smażymy przez 5 minut.
Następnym składnikiem będzie dymka, a po 30 sekundach pasta curry, nam prik pao i liście limonki.
Gdy podsmażone curry uwolni swój aromat, dokładamy pomidory. Jeżeli danie będzie za gęste możemy dolać trochę wody. Przez 5 minut dusimy zawartość patelni, a na koniec wlewamy sos rybny, sojowy, olej sezamowy, sok z limetki oraz dokładamy liście kolendry.
Dokładnie mieszamy składniki, a gdy sos zacznie znów wrzeć ściągamy danie ze źródła ciepła. Podajemy z makaronem pszennym lub ryżem jaśminowym. Jeżeli danie będzie zbyt pikantne możemy złagodzić je dodatkiem kremu kokosowego.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.