SMAŻONE PIEROŻKI WONTON
SMAŻONE PIEROŻKI WONTON
SMAŻONE PIEROŻKI WONTON
Smażone wontony to smaczna przystawka lub danie główne. Podawane są z różowo-czerwonym, słodko-kwaśnym sosem. Wszyscy je uwielbiają, ponieważ są chrupiące i można wykorzystać różnorodne składniki do farszu . Smacznym nadzieniem  może być mieszanka wieprzowiny i krewetek, samej wieprzowiny lub kurczaka. Sposób na farsz zależy od pomysłu "kucharza".
Przygotowanie tego dania naszym sposobem rozpoczynamy od wykonania farszu do pierożków, a składa się on z:
 -1 łyżka skrobi z tapioki,
-300g mielonej łopatki wieprzowej,
-1 drobno starta marchewka,
-1 jajko,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
-1 łyżeczka cukru palmowego,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-4 drobno pokrojone cebulki dymki.
 Farsz wyrabiamy ręcznie, aż składniki się połączą. Nadziewamy nim wcześniej rozmrożone, gotowe ciasto do wontonów. Możemy to zrobić na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy sześć z nich.
1. Nawilżamy wodą dolny bok ciasta i nakładamy blisko niego łyżeczkę farszu. Zawijamy bok do środka i sklejamy ciasto w jego środkowej części. Jeszcze raz zwijamy, pozostawiając 1/4 arkusza. Dwa boki zwilżamy wodą, łączymy je, jednocześnie podciągając do góry i sklejamy.
  
2. Arkusz ciasta układamy pod kątem. Nawilżamy wodą dolny, prawy i lewy bok. Na 1/3 wysokości arkusza nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dolny róg zawijamy do góry kończąc ok. 4cm od końca ciasta. Dolną część jeszcze raz zawijamy do tej samej wysokości. Dwa boki zwilżamy wodą, łączymy,  jednocześnie podciągając do góry i sklejamy.  
 
3.  Arkusz ciasta układamy pod kątem. Nawilżamy wodą dolny, prawy i lewy bok. Na środku arkusza nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dolny róg zawijamy do góry i sklejamy. Dwa boczne rogi powstałego trójkąta zwilżamy wodą, łączymy, jednocześnie podciągając do góry i sklejamy.
4. Arkusz ciasta układamy pod kątem. Nawilżamy wodą dolny, prawy i lewy bok. Na 1/3 wysokości arkusza nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dolny róg zawijamy do góry przesuwając go o ok. 3cm od górnego rogu. Dwa boczne rogi zwilżamy wodą, łączymy , jednocześnie podciągając do góry i sklejamy. Powstanie zawiniątko z czterema małymi różkami.
5. Farsz kładziemy na środku ciasta. Nawilżamy wodą prawy, lewy i dolny bok arkusza. Dół zawijamy do góry i sklejamy boki. Krótsze boki powstałego prostokąta nawilżamy wodą  i sklejamy.
6. Środkową część ciasta nawilżamy wodą w kształcie pierścienia o średnicy ok. 6cm. Na środek układamy farsz. Arkusz układamy na połączony palec wskazujący z kciukiem. Farsz delikatnie wciskamy do środka dłoni. Zaciskamy polec wskazujący, wstępnie sklejając boki ciasta. Wyciągamy zawiniątko i palcami poprawiamy klejenie.
Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem chilli


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.