CHIŃSKA ZUPA Z  PIECZONEJ KACZKI
CHIŃSKA ZUPA Z  PIECZONEJ KACZKI
CHIŃSKA ZUPA Z  PIECZONEJ KACZKI
Esencjonalna chińska zupa, której bazą są okrojone z mięsa kacze kości. Są one pozostałością po innym smacznym daniu ,,kaczce po pekińsku" http://delikatesyazjatyckie.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=303. Można wykorzystać, także do tego dania kości po pieczonym kurczaku.
Składniki bulionu:
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-4cm kawałek imbiru pokrojonego w plastry,
-3 ostre papryczki chilli,
-3 gwiazdki anyżu,
-2 trawy cytrynowe,
-łodygi (mogą być także korzonki) kolendry,
-5szt cebulek dymek pokrojonych w 15cm kawałki,
-okrojone z mięsa kości, pochodzące z pieczonej kaczki po pekińsku.
Pozostałe skłądniki:
-2 kapusty pak choy,
-100g mrożonych lub namoczonych suszonych grzybów shitake,
-100g mrożonych kwiatów i łodyg chińskiego rzepaku,
-100g mrożonych lub suszonych, ale wcześniej namoczonych grzybów mun.
Do garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy wszystkie składniki bulionu. Doprowadzamy płyn do wrzenia. Zmniejszamy źródło ciepła i na małym ogniu gotujemy przez 4 godziny. Po tym czasie powinniśmy otrzymać ok. 1,5 litra aromatycznego bulionu.
Przecedzamy płyn przez drobne sito. Jeszcze raz doprowadzamy bulion do wrzenia, aby przez 10 minut podgotować w nim  grzyby. Dwie minuty przed końcem dokładamy kapustę i kwiaty rzepaku.
Na mocno rozgrzanej patelni  smażymy pierś z kaczki, po 4 minuty z każdej strony. Mięso wykładamy na deskę aby ,,odpoczęło”. Bulion wlewamy do misek i dokładamy cienko pokrojoną pierś z kaczki. Dobrymi dodatkami będą kiełki fasoli mung, cienko pokrojona cebulka dymka lub szalotka oraz liście kolendry.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.