RYBA W CZERONYM CURRY
RYBA W CZERONYM CURRY
RYBA W CZERONYM CURRY
Łatwe i proste danie w tajskim stylu o wspaniałym aromacie imbiru i pikantnej, czerwonej pasty curry.  Ostrość curry złagodzona zostaje słodkim i łagodnym smakiem mleka kokosowego. Główny składnik dana to kawałki ryby, której smak doskonale komponuje się z pozostałymi dodatkami użytymi w tym daniu.
Składniki: 
-400ml mleka kokosowego,
-250-300g pokrojonych w kostkę filetów z ryby,
-groszek cukrowy,
-50g tajskiej czerwonej pasty curry,
-2 łyżki soku z limonki,
-1 krążek (ok.50g) cukru palmowego,
-2 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżka siekanego imbiru,
-1 trawa cytrynowa,
-1 czerwona cebula pokrojona w piórka.
W woku na 2 łyżkach oleju podsmażamy imbir, cebulę i trawę cytrynową. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy pastę curry. Podsmażamy do momentu aż pasta się rozpuści.
Wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny oraz dokładamy cukier. Gdy mleko zacznie się gotować dokładamy rybę, a po 5 minutach groszek cukrowy i gotujemy jeszcze przez minutę.
Danie podajemy z ryżem jaśminowym i listkami kolendry.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.