Aromatyczny, słodko-pikantny gulasz Moo Palo, to jedne z najbardziej ulubionych dań w północnej Tajlandii. Głównym składnikiem jest chińska przyprawa pięć smaków, którą przywieźli ze sobą emigranci z tego kraju. Tajowie nieco zmodyfikowali skład mieszanki i używają ją do przyrządzenia tego dania. Głównym składnikiem może być wieprzowina, mięso z gęsi, kurczaka lub kaczki. Dobrymi dodatkami do tych mięs będą grzyby, jajka i tofu.
Składniki:
-600g pokrojonego w grubą kostkę (3x3x3cm) boczku wieprzowego,
-400g pokrojonej w grubą kostkę (3x3x3cm) polędwicy wieprzowej,
-8 ugotowanych na twardo jajek,
-300g pokrojonego w kostkę (2x2x2cm) tofu,
-3 łyżki słodkiego sosu sojowego,
-3 łyżki sosu rybnego,
-1 łyżka tajskiej przyprawy pięć smaków,
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-100g cukru palmowego,
-3 laski cynamonu,
-3 gwiazdki anyżu,
-25g suszonych grzybów shitake.
Składniki pasty przyprawowej:
-6 ząbków czosnku,
-1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
-łodygi kolendry.
Składniki ucieramy w moździerzu z odrobiną soli.
Zalewamy wrzątkiem grzyby. Boczek, polędwicę i tofu podsmażamy osobno na złoty kolor. W woku, w odrobinie wody rozpuszczamy cukier palmowy i podsmażamy, uważając aby się nie przypalił Dodajemy pastę przyprawową, wszystkie sosy, przyprawę pięciu smaków, chilli, cynamon i anyż. Po krótkim smażeniu wlewamy 1,5l wody. Dokładamy boczek, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz wlewamy wodę w których się moczyły. Doprowadzamy płyn do wrzenia. Zmniejszamy źródło ciepła i gotujemy składniki przez 40 minut.
Po tym czasie dokładamy kawałki polędwicy i dolewamy wodę, uzupełniając część która odparowała podczas gotowania. Gotujemy gulasz jeszcze 40 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dokładamy ostatnie składniki, podsmażone tofu i ugotowane jajka. Danie podajemy w miseczkach z dodatkiem kolendry i ryżu.
|