PAK CHOY W SOSIE OSTRYGOWY
PAK CHOY W SOSIE OSTRYGOWY
PAK CHOY W SOSIE OSTRYGOWY
Smażona metodą stir fry kapusta pak choy z sosem ostrygowym.
Składniki:
-1 łyżeczka płatków chilli,
-1 łyżeczka skrobi z tapioki,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-150ml bulionu z kurczaka,
-4 łyżki sosu ostrygowego,
-3 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych,
-1 łyżkę siekanego czosnku,
-3 łyżki tajskiej smażonej szalotki,
-400g kapusty pak choy,pociętej na 10 cm kawałki.
Wegetarianie mogą zastąpić sos ostrygowy z ostryg, sosem ostrygowym wegetariańskim http://delikatesyazjatyckie.pl/ostrygowy-wegetarianski-300ml-p-2631.html a bulion drobiowy, bulionem warzywnym. 
W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy czosnek i chilli. Dokładamy najgrubsze części kapusty.
Po 30 sekundach wlewamy bulion. Gotujemy kapustę pod przykryciem do momentu, aż białe jej kawałki będą mięknąć. Wtedy do woka wkładamy zielone części pak choy. Po minucie wlewamy sos przyprawowy i ostrygowy, a po następnej minucie zagęszczamy płyn skrobią z tapioki.
Wykładamy kapustę na półmisek i polewamy sosem. Doskonałym dodatkiem do dania będą prażone orzeszki ziemne i smażona szalotka. Danie podajemy z ryżem.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.