Panang to jedna z wielu odmian tajskiego curry. Najczęściej stosuje sie ją w połączeniu z wieprzowiną lub wołowiną. Jednak najlepiej do tego dania użyć mięso wołowe, które nadaje się na steki np. antrykot. Kroimy mięso w cienkie plasterki w poprzek włókien i aby było bardziej miękkie i delikatne masujemy je z dodatkiem 3 łyżek sosu rybnego. Pozostałe składniki tego dania to:
-1/2 czerwonej słodkiej papryki, pokrojonej w cienkie pięciocentymetrowe paski,
-500ml mleka kokosowego,
-50g pasty curry panang,
-30g cukru palmowego,
-8 listków limonki kafir.
Do woka wlewamy 300ml mleka kokosowego. Podgrzewamy je tak długo, aż lekko zgęstnieje. Dokładamy pastę curry i smażymy ją cały czas mieszając. Gdy połączy z mlekiem dodajemy liście limonki i wołowinę.
Gdy wołowina zmieni kolor z czerwonego na szary dokładamy cukier i wlewamy resztę mleka.
Gotujemy danie na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż odparuje ok. 60-70% płynu. Na koniec dokładamy paprykę, którą łączymy ze wszystkimi składnikami.
Curry panang z wołowiną podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego.
|