Przepisy
SIU YUK CZYLI CRISPY PORK  


SIU YUK CZYLI CRISPY PORK
SIU YUK CZYLI CRISPY PORK
SIU YUK CZYLI CRISPY PORK
Siu yuk to danie pochodzące z Chin. Zdobyło wielką popularność na świecie dzięki emigrantom z tego kraju. W innych krajach Azji takich jak Tajlandia czy Wietnam danie te jest znane pod nazwą moo krob i thịt heo quay. Pod tymi egzotycznymi nazwami kryje się nic innego jak soczysty z chrupiącą boczek, czyli danie znane na całym świecie jako crispy pork. 
Składniki:
-1,5 kg boczku bez kości, ale koniecznie ze skórą,
-1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków,
-1 płaska łyżka soli,
-1 płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu.
Mięso dokładnie myjemy i usuwamy resztki kości. Układamy je skórą do dołu i ostrym nożem nacinamy głęboko (prawie do skóry) co 2,5 cm. Tak ponacinane nacieramy mieszanką soli, pieprzu i przyprawą 5 smaków i zostawiamy (nie przykrywając) na 12 godzin w lodówce.
Następnie gęsto nakłuwamy skórę ostrym ostrzem noża. Doskonale do tego celu nadaje się nakłuwacz do mięsa. Wcieramy w nakłute mięso 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę soli.
Z grubej folii aluminiowej tworzymy coś w rodzaju foremki. Wkładamy do niej boczek skórą do góry. Grubą sól morską (250g) mieszamy z 1 białkiem i kładamy na powierzchni skóry.
Boczek w aluminiowej "foremce"  przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180st. C. 
Teraz możemy przyrządzić prosty sos, który będzie składał się z:
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 łyżki pasty sojowej z chilli,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-2 łyżki sosu hoisin,
-2 łyżki wina do gotowania shao xing,
-1 łyżka prażonego białego sezamu.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy, aby dokładnie połączyły się ze sobą.
  
 Podpieczone mięso (po 1,5 godz) wyciągamy z piekarnika, usuwamy folię aluminiową i ściągamy  stwardniałą warstwę soli. Mięso przekładamy  na druciany ruszt, skórą do góry i wkładamy jeszcze raz do piekarnika. Zostawiamy włączoną tylko górną grzałkę i zmieniamy temperaturę na ok. 230st C. Mięso pieczemy do momentu, aż pokażą się  na całej powierzchni skóry małe ,,bąbelki, ” a kolor zmieni się na jasno brązowy.
Wyciągamy boczek z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut (musi odpocząć). Kroimy mięso w pasy, w miejscu gdzie wcześniej zostało nacięte przed pieczeniem. Powstałe kawałki kroimy w kostkę o długości 3-4cm. Podajemy z ryżem, sosem i świeżymi warzywami. 


Statystyka:
Przeglądano: 207
Wolności 60
58-500 Jelenia Góra
+48 509 776 470
sklep@delikatesyazjatyckie.pl

Sklep


Zakupy


Inne


Delikatesy Azjatyckie © Wszystkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & realizacja
Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.