BIAŁA KAPUSTA- JAK W CHIŃSKIEJ RESTAURACJI
BIAŁA KAPUSTA- JAK W CHIŃSKIEJ RESTAURACJI
BIAŁA KAPUSTA- JAK W CHIŃSKIEJ RESTAURACJI

Biała kapusta jak w chińskiej restauracji.

Chociaż  nie jest to tradycyjne chińskie danie ale jest bardzo popularne w z restauracjach i barach z jedzeniem orientalnym.

Można zrobić większą ilość a resztę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Składniki:

-1/2 główki białej kapusty pokrojonej cienko w drobne paski,

-2 marchewki starte na drobnej tarce,

-1 łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru,

-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli,

-1/2 łyżeczki soli,

-150g cukru,

-150ml octu ryżowego 5%,

-50g oleju ryżowego.

Cukier, ocet i olej należy lekko podgrzać i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki.

                                                                                                        Mieszamy i ugniatamy kapustę do momentu aż puści pierwszy sok. Po godzinie nadaje się do jedzenia. Nadmiar kapusty można przełożyć do słoika a przechowując w lodówce zachowa świeżość przez kilka tygodni. 

Doskonale pasuje jako surówka nie tylko do dań azjatyckich ale także z tradycyjnym polskim schabowym.



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.