Biała kapusta jak w chińskiej restauracji.
Chociaż nie jest to tradycyjne chińskie danie ale jest bardzo popularne w z restauracjach i barach z jedzeniem orientalnym.
Można zrobić większą ilość a resztę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Składniki:
-1/2 główki białej kapusty pokrojonej cienko w drobne paski,
-2 marchewki starte na drobnej tarce,
-1 łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru,
-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli,
-1/2 łyżeczki soli,
-150g cukru,
-150ml octu ryżowego 5%,
-50g oleju ryżowego.
Cukier, ocet i olej należy lekko podgrzać i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki.
Mieszamy i ugniatamy kapustę do momentu aż puści pierwszy sok. Po godzinie nadaje się do jedzenia. Nadmiar kapusty można przełożyć do słoika a przechowując w lodówce zachowa świeżość przez kilka tygodni.
Doskonale pasuje jako surówka nie tylko do dań azjatyckich ale także z tradycyjnym polskim schabowym.
|