Porcja dla 2 osób:
-cztery małe udka z kurczaka bez kości marynowane w 100ml sosu teriyaki,
-warzywa pokrojone w długie plastry (patrz zdjęcie),
-po 1 łyżeczce siekanego czosnku i papryczki chilli,
-3 łyżki sosu sojowego,
-1 łyżeczka cukru,
-1/3 łyżeczki oleju sezamowego.
Marynowane udka z kurczaka smażymy z dwóch stron na patelni aż sos zacznie się karmelizować na powierzchni mięsa. Przekładamy udka do jak najmniejszej patelni lub garnka tak aby ściśle zajmowały całą powierzchnię.
Dolewamy resztę marynaty i świeży sos tak, aby mięso było zanurzone ok. 5 mm. Dusimy udka, często przewracając, do momentu aż sos zgęstnieje.
Do pokrojonych warzyw dodajemy cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Po dokładnym wymieszaniu smażymy w woku ok. 2min z minimalną ilością oleju.
Wykładamy mięso na deskę i kroimy w plasterki. Przekładamy je natalerz, polewając sosem. Obok układamy smażone warzywa i ryż.
|