SAJGONKI KREWETKOWO-KRABOWE
SAJGONKI KREWETKOWO-KRABOWE

 Sajgonki, wszechobecne w Polsce w restauracjach chińskich  wietnamskich. Dziś w wersji krewetkowo-krabowej.
Składniki na farsz na trzy osoby (ok. 15szt dużych sajgonek):
-50g namoczonego i posiekanego grubo makaronu sojowego,
-15g namoczonych pokrojonych drobno grzybów mun,
-1 marchewka drobno pokrojona,
-1/2 małej puszki drobno pokrojonego bambusa,
-100g siekanych surowych krewetek,
-70g mięsa kraba,
-1 miseczka pokrojonej w cienkie paski kapusty pekińskiej,
-1 surowe jajko,
-4 łyżki sosu ostrygowego,
-po łyżeczce drobno posiekanego imbiru, czosnku i chilli.
 

Inne składniki:
-olej do głębokiego smażenia,
-papier ryżowy.


Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Przygotowujemy okrągły talerz większy od papieru ryżowego i wlewamy letnią wodę. Arkusz papieru zanurzamy w wodzie i czekamy, aż zmięknie. Wyciągamy go z wody, kładziemy na suchy talerz i nakładamy 1 dużą łyżkę farszu w dolnej części papieru. Formujemy wałek i zawijamy dolną część.


W połowie arkusza zawijamy boki i skręcamy go do końca 
formując rulon.    
Smażymy w głębokim oleju małymi porcjami, uważając aby sajgonki 
się nie posklejały. Czas smażenia to około 4-5 min,  sajgonki mają być lekko rumiane. Wykładamy je na ręcznik papierowy i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu podajemy z białą kapustą (patrz przepis w dziale przystawki i sałatki) i sosem chilli słodko-kwaśnym.



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.