Francuską pamiątką z okresu kolonialnej historii Wietnamu jest
nietypowa dla kuchni azjatyckiej nadziewana pszenna bagietka Banh Mi.
Ze względu na ciekawe i łatwo dostępne składniki warto pokusić się
wykonanie tego smakołyku.
Podstawowym składnikiem jest świeża i chrupiąca pszenna bułka lub
bagietka, którą nacinamy w połowie (nie przecinamy jej na dwie części).
Pierwszą warstwą nadzienia kanapki jest pasztet z wątróbki. Na niego
kładziemy kolendrę (świeżą lub siekaną w oleju).
Następna warstwa składa się z wcześniej marynowanej w sosie sojowym i
winie ryżowym a następnie grillowanej polędwicy wieprzowej i plasterka
ogórka.
Niezbędnym, nadającym kanapce nie powtarzalnego smaku składnikiem są
znane już nam pikle Do Chua.
Ostatnią warstwą jest plasterek konserwowanej szynki i papryczki
chilli lub jalapeno.
Składniki można dowolnie zmieniać lub dokładać inne, takie jak:
gotowana na parze wieprzowina, majonez, sos czosnkowy lub cebula.
Niektóre składniki, to jest kolendra czy grillowana wieprzowina są jednak
podstawowymi i niezbędnymi elementami tej kanapki.
|