KURCZAK W CURRY
Składniki
-1 duży kurczak ok. 2kg,
-1 drobno posiekana cebula,
-1 łyżka drobno siekanego czosnku,
-1 łyżka soli,
-1 saszetka czerwonej pasty curry,
-250ml mleka kokosowego.
Pierwszy etap to przygotowanie marynaty. W tym celu 50g czerwonej pasty curry mieszamy z cebulą, czosnkiem i mlekiem kokosowym.
Kurczaka przecinamy wzdłuż klatki piersiowej. Rozkładamy na pół, obcinamy skrzydełka i szyjkę oraz dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Solimy całego kurczaka i wcieramy marynatę w mięso. Odstawiamy go na min. 6 godzin.
Rozgrzewamy grilla i pieczemy kurczaka ok. 50 minut z każdej strony, często przewracając. Możemy grillować go zamkniętego w siatce do grillowania tak zwanym kagańcu, co ułatwia przewracanie. Gdy skórka stanie się chrupiąca kroimy za pomocą tasaka na małe porcje i podajemy z pieczywem lub ryżem.
Zapewniam, że mięso jest doskonale soczyste i bardzo smaczne.
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.