Gotowy sos do przyrządzenia pysznego, indyjskiego dania butter chicken. Kawałki kurczaka dusi się w maślano-śmietanowym sosie z dodatkiem pomidorów. Powstało przypadkowo w 1947 roku w restauracji Moti Mahal w Delhi. Połączono kawałki kurczaka z sosem pomidorowym, masłem klarowanym i śmietaną. Danie szybko zrobiło światową karierę i znane jest na wszystkich kontynentach. W saszetce jest wystarczająca ilość sosu do przygotowania 2 porcji. Sos łączymy z podsmażonymi kawałkami kurczaka (250g) lub w wersji wegetariańskiej z paneer.
Producent: SWAT
Składniki: pomidory 45,%, woda, cebula, masło ( mleko), orzechy nerkowca, czosnek 2,8%, cukier, olej słonecznikowy, imbir, czerwone chilli, sól, fenkuł, kolendra, kurkuma, woda różana, kmin, zielony kardamon, goździki, cynamon, liście laurowe, zielone chilli, kozieradka 0,1%, nasiona sezamu, asafetyda.