CHING PO LEUNG
CHING PO LEUNG
CHING PO LEUNG
Chińska zupa ziołowa Ching Po Leung jest prosta w przygotowaniu. Ma delikatny i łagodny smak, a składniki użyte do jej przygotowania mają bardzo dobry wpływ na stan zdrowia człowieka. W poniższym przepisie użyliśmy żeberek wieprzowych jako wkład mięsny . Można je zamienić na mięso z kurczaka lub przygotować bez mięsa w wersji wegetariańskiej.
Krótko o roślinnych składnikach użytych w zupie i ich wpływie na organizm:
-nasiona jęczmienia pełne białka, witamin, minerałów i aminokwasów oraz rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika,
-kłącza kokoryczki wonnej łagodzą dolegliwości gardła i płuc,
-cebulki lilii łagodzą ból gardła, obniżają gorączkę, pomagają w leczeniu bezsenności,
-nasiona lotosu wspomagają śledzionę, nerki i serce,
-chiński yam obniża poziom cukru i ciśnienie krwi,
-jęczmień orzechowy wzmacnia śledzionę oraz nerki,
-suszony longan odżywia krew, zmniejsza kołatanie serca i wzmacnia pamięć.
Do przygotowania zupy obok roślinnych składników użyliśmy  600g wieprzowych, chudych żeberek i ok. 20g pokrojonego w plasterki świeżego imbiru.
Wszystkie suche składniki moczymy przez 15 minut w letniej wodzie. W garnku doprowadzamy do wrzenia 2 litry wody. Dokładamy pokrojone na paski żeberka i gotujemy je przez 10 minut. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą ze ściętego białka. Wymieniamy w garnku wodę na czystą, wkładamy wszystkie składniki i doprowadzamy ją do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimum i przez 2 godziny gotujemy wywar pod przykryciem.
Na koniec dokładamy sól do smaku i podajemy. Smacznego i na zdrowie. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.