Składniki niezbędne do przygotowania czterech porcji chińskiej zupy z kiszonymi warzywami:
-500g kiszonych liści gorczycy i pędów bambusa,
-opcjonalnie 3 kapusty pak choy,
-300g pokrojonego w paski, marynowanego mięsa z kurczaka lub wieprzowiny,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-1 łyżka cukru z trzciny cukrowej,
-2 łyżki ostrego sosu chilli,
-3 łyżki bulionu drobiowego,
-250g makaronu pszennego.
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od zamarynowania mięsa w marynacie składającej się z 1 łyżki skrobi z tapioki, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżek wina do gotowania Shao Xing i z pół łyżeczki soli. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bulion. Doprowadzamy do wrzenia 1,5 litra wody i dodajemy 3 łyżki buliony drobiowego. Przygotowujemy też ok. 250g makaronu pszennego. W woku podsmażamy mięso, dokładamy warzywa, a po 3 minutach sos chilli i cukier.
Po 2 dwóch minutach smażenia i mieszania nasz dodatek do zupy jest gotowy. Porcję ugotowanego, ciepłego makaronu wkładamy do miski. Dobrym dodatkiem będą krótko blanszowane kawałki kapusty pak choy, które układamy na makaronie. Wlewamy wrzący bulion a na środek układamy solidną porcję smażonego mięsa i kiszonych warzyw. Smacznego.
|