Składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji chińskiej zupy z choy sum z krewetkami:
-250g choy sum,
-200g pociętych na mniejsze kawałki ogonków krewetek,
-2 łyżki bulionu drobiowego w proszku,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1/2 krążka cukru palmowego.
Pokrojone krewetki doprawiamy ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu oraz ½ łyżeczki czosnku w proszku. Odstawiamy krewetki na 30 minut. W tym czasie myjemy choy sum i kroimy łodygi na 4-5 centymetrowe kawałki. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Krótko, ok. 1 minuty podsmażamy krewetki.
Po tym czasie wlewamy 1 litr wrzącej wody oraz dokładamy łodygi choy sum i gotujemy 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, cukier oraz liście.
Gdy woda zacznie wrzeć, zupa jest gotowa. Możemy zamiast krewetek użyć małe kuleczki z mielonych ryb lub wieprzowiny.
|