Ciasteczka mochi to deser pochodzący z Japonii, gdzie bije wszystkie rekordy popularności. Przygotowywany jest w niezliczonej ilości smaków i kształtów. Tradycyjny proces przygotowania ciasteczek jest długi i pracochłonny. Polega na całonocnym moczeniu kleistego białego ryżu. Tak przygotowany półprodukt podlega długotrwałemu ubijaniu na gęstą pastę za pomocą specjalnego dużego drewnianego młotka lub tłuczka. W efekcie tych czynności powstaje gładka, sprężysta masa. Dzielona jest na małe kawałki w kształcie kulki lub nadziewa się różnego rodzaju nadzieniami. Gotowe ciasteczka mają ciekawą, delikatną i charakterystyczną konsystencję. Mochi popularne jest, także w Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii. A od kilkunastu lat zawojowało rynki obu Ameryk, Australii i Europy. Oferowany produkt inspirowany jest słynnym tajwańskim napojem z herbaty, mleka i perełkami z tapioki. Każde ciasteczko wypełnione jest kremowym nadzieniem o smaku mleka i czarnej herbaty.
Producent: BAMBOO HOUSE
Składniki: maltoza 47%, pasta mleczno-herbaciana (maltoza 15%, pasta fasolowa 12%, cukier 3%, olej palmowy 2%, mleko skondensowane 2%, czarna herbata w proszku 1%, aromaty 1%), ryż kleisty w proszku 6%, proso 3%, cukier 5%, cukier brązowy 1%, olej palmowy 1%, E1442, sorbitol 4120, aromat, konserwant E202.