Ciasteczka mochi to deser pochodzący z Japonii, gdzie bije wszystkie rekordy popularności. Przygotowywany jest w niezliczonej ilości smaków i kształtów. Tradycyjny proces przygotowania ciasteczek jest długi i pracochłonny. Polega na całonocnym moczeniu kleistego białego ryżu. Tak przygotowany półprodukt podlega długotrwałemu ubijaniu na gęstą pastę za pomocą specjalnego dużego drewnianego młotka lub tłuczka. W efekcie tych czynności powstaje gładka, sprężysta masa. Dzielona jest na małe kawałki w kształcie kulki lub nadziewa się różnego rodzaju nadzieniami. Gotowe ciasteczka mają ciekawą, delikatną i charakterystyczną konsystencję. Mochi popularne jest, także w Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii. A od kilkunastu lat zawojowało rynki obu Ameryk, Australii i Europy. Oferowany produkt to mochi o smaku śliwki, pomelo i passion fruit.
Składniki: syrop maltozowy, fasola kanawalia, ryż kleisty w proszku 7%, woda, modyfikowana skrobia, skrobia z tapioki, olej palmowy, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych ekstryfikowane kwasem cytrynowym, polifosforany, difosforany: skrobia ziemniaczana, sok z jabłek, sól, cukier, sok ze śliwek 0,1%, aromat, substancja konserwująca: kwas sorbowy, barwniki: dwutlenek tytanu, tartrazyna, błękit brylantowy FCF, żółcień pomarańczowy S, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.