Kawa Creative 4 firmy Trung Nguyen jest mieszanką czterech gatunków kawy: Arabica, Robusta, Catimor i Excelsa. Do jej produkcji użyto tak zwanych ziaren "peaberry" (wietnamska nazwa to culi). Czym różni się ziarno culi od zwykłego ziarna kawy? Wiadomo, że kawowiec to pestkowiec, którego owoc przypomina jagodę. W środku owocu znajdują się najczęściej dwa półpłaskie ziarna. Jednak w co dwudziestej jagodzie jest tylko jedno duże, okrągłe ziarno o zdecydowanie lepszym i mocniejszym smaku i aromacie. Właśnie te ziarna po prażeniu i mieleniu są składnikiem tej kawy. Charakteryzuje się ona złożonym smakiem powstałym w wyniku połączenia nut gorzkich, lekko słodkich i kwaskowych. Ciekawą jej cechą jest to, że ma wyraźny smak i zapach czekolady. Jednak próżno jest szukać jej w składzie tej kawy. Można, przygotować ją we włoskim naczyniu do kawy ekspresowej lub zaparzyć w tradycyjny sposób. Jednak najlepiej smakuje zaparzona w tradycyjnym wietnamskim naczyniu phin:
z dodatkiem kondensowanego mleka:
Jak prawidłowo zaparzyć kawę po wietnamsku:
Kawa zapakowana jest w aluminiowy woreczek wyposażony w jednokierunkowy zawór odpowietrzający w celu zachowania jak najwyższej jakości kawy.
Producent: TRUNG NGUEN
Skład: mielona kawa (Arabica, Robusta, Catimor i Excelso)
|