FERMENTOWANE TOFU CZERWONE 500g

FERMENTOWANE TOFU CZERWONE 500g
Cena 22,50 zł brutto
Parametry produktu
Waga produktu:
500g
Kraj pochodzenia:
Chiny
Cena za 1 kg:
45.00
Waga produktu brutto:
650g
Wartości odżywcze
Opis produktu

Czerwone fermentowane tofu powstaje w wyniku jego fermentacji w obecności czerwonego ryżu zaszczepionego tzw. pleśnią ryżową (Monascus purpureus), wina ryżowego i solanki. W wyniku czego tofu nabiera wyraźnego czerwonego koloru a jego smak i aromat staje się zdecydowanie mocniejszy. Powszechnie stosowane jest jako przyprawa. Między innymi jako dodatek do sosów, bulionów i ryżu. Można również dodawać w małych ilościach wraz z solanką, aby nadać smak smażonym lub duszonym potrawom warzywnym (szczególnie zielonym warzywom liściastym, takim jak szpinak wodnyczy pak choy). Fermentowane tofu zawiera kwasy organiczne, alkohol, estry i inne dodatki smakowe. Charakteryzuje się dużą zawartością hydrolizowanego białka, wolnych aminokwasów, węglowodanów, ryboflawiny, kwasu szczawiowego, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych. Nie zawiera cholesterolu a ilość białka wynosi około 12–22%. Już w Chińskiej Encyklopedia Żywności napisanej przez Wang Su-Hsiunga w 1861r zawarte jest stwierdzenie że ​​jest łatwiejsze do strawienia niż, zwykłe nie przetworzone tofu. Jego białko jest bardziej strawne i bogatsze w witaminy, a minerały takie jak żelazo i cynk są łatwiej wchłaniane przez organizm. 

Producent: DING FENG

 

Składniki: soja 97%, sól, cukier, wino ryżowe.

Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.