KANSUI (WODA ALKALICZNA) 500ml

KANSUI (WODA ALKALICZNA) 500ml
Cena 44,90 zł brutto
Parametry produktu
Pojemność:
500ml
Kraj pochodzenia:
Chiny
Cena za 1 litr:
89.80
Waga produktu brutto:
700g
Wartości odżywcze
Opis produktu
Kansui (woda alkaliczna) to wodny roztwór węglanu potasu. Jest stosowany w wielu krajach, między innymi w krajach skandynawskich, do przyrządzenia tradycyjnego lutefisk oraz smacznych olbrzymich precli, spożywanych podczas święta piwa oktoberfest w Monachium. Stoswany też w przetwórstwie warzyw i owoców np. oliwek i mandarynek. W Azji, do konserwacji kaczych jaj tz. stuletnich. Bez tego składnika nie powstaną kantońskie ciasteczka  księżycowe i zongzi (kleiste kluski z mąki ryżowej owinięte w liście bambusa). Dzięki kansui w Hongkongu i w południowych Chinach powstają słynne makarony, tzw. alkaliczne.. Bez tego składnika nie jest możliwe (zresztą bardzo widowiskowe) rozciąganie ciasta i tworzenie cienkiego makaronu, bez użycia narzędzi. W Japonii najlepsze makarony do zupy ramen produkuje się także wykorzystując ten składnik. Woda alkliczna zmienia strukturę ciasta, które staje się bardzo plastyczne i rozciągliwe, a makaron po ugotowaniu jest sprężysty i ma ładny żółty kolor, chociaż w składzie brakuje jajek. Produkt jest bardzo wydajny ponieważ wystarczy ok. 1-2 łyżeczek na 300g mąki.
UWAGA
Produkt drażniący oczy, układ oddechowy i skórę. Nie wdychać oparów. 
W przypadku kontaktu z oczami: przemyć dużą ilością wody i skontaktować się z lekarzem, pokazując etykietę.
W przypadku połknięcia: skontaktować się z lekarzem, pokazując etykietę.
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Chronić przed dziećmi.
 
Składniki: woda, węglan potasu E501.
Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.