KATSUOBUSHI- PŁATKI SUSZONEGO TUŃCZYKA 40g

KATSUOBUSHI- PŁATKI SUSZONEGO TUŃCZYKA 40g
Cena 34,50 zł brutto
Parametry produktu
Waga produktu:
40g
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Cena za 1 kg:
862.50
Waga produktu brutto:
50g
Wartości odżywcze
Opis produktu

Katsuobushi wytwarza się w długotrwałym procesie (ok 1 roku) z filetów tuńczyka bonito. Filety tej ryby poddawane są wędzeniu w zimnym dymie przez jeden miesiąc. Po tym okresie następuje faza fermentacji podczas której tuńczyk pokrywa się tz. zdrową pleśnią. Ostatnia faza to długotrwałe suszenie podczas którego z powierzchni twardego już tuńczyka opada pleśń a mięso po złamaniu fileta jest przezroczyste i ma kolor żółto-pomarańczowy. Cięty jest na bardzo cienkie płatki i wykorzystywany jest obok glonów kombu do przyrządzenia bulionu dashi. Katsuobushi zawiera inozynian sodu, który w połączeniu z naturalnym kwasem glutaminowym wytrącającym się podczas moczenia lub gotowania kombu nadaje daniu niepowtarzalny smak- umami.

 

Producent: WADAKYU EUROPE

Skład: suszony tuńczyk

   

Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.