KHAO SOI
KHAO SOI
KHAO SOI
Stolicą tajskiej zupy kao soi jest bez wątpienia miasto Chiang Mai. Jest to średnio ostra zupa curry, podawana z kurczakiem i dwoma rodzajami makaronu pszennego. Ma głęboki smak i gdy raz ją spróbujesz, zawsze masz chęć aby zjeść ją ponownie. Poniżej przepis na ok.10 porcji.
Składniki:
-1 łyzka czerwonego curry,
-3 saszetki przyprawy LOBO do zupy kao soi
-1,5kg udek z kurczaka (pałki)
-ok.2l bulionu drobiowego,
-1l mleka kokosowego,
-sos rybny
-cukier palmowy,
-czerwona cebula.
Mięso marynujemy przez 2 godziny. w paście curry rozpuszczonej w 3 łyżkach wody.
Duży garnek ustawiamy na źródle ciepła. Wlewamy 350ml mleka kokosowego i zawartość wszystkich trzech saszetek. Mieszamy, aby przyprawy połączyły się z mlekiem. Doprowadzamy płyn do wrzenia i dokładamy udka kurczaka. Wlewamy bulion drobiowy, resztę mleka i cukier. Danie dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka. W tym czasie możemy przygotować makarony. Oddzielnie gotujemy jeden i drugi i płuczemy w zimnej wodzie. Makaron Mie gdy odcieknie z nadmiaru wody smażymy partiami na głębokim oleju.
Sygnałem że makaron jest usmażony i chrupiący będzie prawie całkowity brak bąbelków w oleju. Po ok 30 minutach gotowania mięsa sprawdzamy jego stan. Kurczak nie powinien być rozgotowany. Jeżeli jest dobry, możemy sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać sos rybny. Do miski wkładamy ugotowany makaron. Z zupy wyciągamy udko, które układamy na makaronie. Wlewamy bulion i dokładamy resztę dodatków: czerwoną cebulę, dymkę i na wierzch smażony makaron mie.
Poniżej zdjęcie oryginalnego kao soi z Chiang Mai. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.