Khao Pad Sapparot to tajski smażony ryż z ananasem. Doskonałe połączenie słodyczy ananasa smaku krewetki i curry. Oprócz saszetki z sosem musimy przygotować następujące składniki:
-2 łyżki oleju roślinnego,
-3 szalotki pokrojone w cienkie plasterki,
-250g surowych ogonków krewetki,
-3 filiżanki (600g) gotowanego ryżu jaśminowego,
-1 puszka (454g) pokrojonego w kostkę ananasa,
-100g mieszanki warzyw,
-rodzynki, orzechy nerkowca lub orzeszki ziemne,
-liście kolendry.
Na rozgrzanym oleju w woku smażymy przez 2 minuty szalotki i krewetki. Dodajemy ryż i pastę i przez następne 2 minuty smażymy intensywnie mieszając. Na koniec warzywa i kawałki ananasa. Po 2-3 minutach smażenia danie jest gotowe.
Producent: ASIAN HOME GOURMET
Składniki: olej sojowy, cukier, czosnek, hydrolizowane białko roślinne (soja, kukurydza, pszenica), sól, trawa cytrynowa, kolendra, maltodekstryna, pieprz kurkuma, zioła i przyprawy, gorczyca.