Tom Klong Hed to typowa tajska zupa do której podstawą jest bulion z typowo tajskich warzyw, takich jak trawa cytrynowa, galangal. Głównym składnikiem dania są grzyby.
Do przyrządzenia zupy dla czterech osób potrzebujemy:
-1 dużego boczniaka mikołajkowego pokrojonego w kostkę,
-8 grzybów shitake pokrojonych w paski,
-3 suszone papryczki chilli,
-2 trawy cytrynowe pokrojone w trzycentymetrowe kawałki,
-1 galangal pokrojony w jednocentymetrowe plastry,
-1 pomidor,
-50g tajskiej pasty chilli z bazylią,
-4 łyżki sosy rybnego,
-80g sosu z tamaryndu,
-2 cebulki dymki pokrojone w trzycentymetrowe kawałki.
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy trawę cytrynową, galangal i chilli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy warzywa 10 minut. Następnie dokładamy grzyby, a po 5 minutach pomidory i cebulę. Aby pomidory się nie rozpadły gotujemy zupę jeszcze ok. 30 sekund. Ostatnimi składnikami będą : pasta z chilli i bazylii, sos rybny i sos z tamaryndu.
Gotową zupę wlewamy do miseczek i natychmiast podajemy. Smacznego
|