MANG CUA WIETNAMSKA ZUPA KRABOWA
MANG CUA WIETNAMSKA ZUPA KRABOWA
MANG CUA WIETNAMSKA ZUPA KRABOWA
Mang Cua to w opinii Wietnamczyków ekskluzywna zupa, która podawana jest podczas specjalnych okazji. Jednym z głównych składników tego dania, oprócz kraba i jajek przepiórczych to szparagi. Zostały sprowadzone do Wietnamu przez Francuzów i z powodzeniem uprawiane są tam do dzisiaj.
Składniki:
-500g szczypców kraba lub ich mięso z puszki,
-1 surowe jajko,
-16 ugotowanych na twardo (ok. 3 minut) przepiórczych jajek,
-300g pokrojonych na 3cm kawałki białych szparagów z puszki,
-2 płaskie łyżki bulionu drobiowego w proszku,
-2 łyżki sosu rybnego,
-1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
-1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
-2 drobno pokrojone cebulki dymki.
-listki zielonej kolendry.
W 1 litrze wody gotujemy szczypce kraba przez 4 minuty. Gdy będą czerwone wyciągamy je, aby ostygły. Wyciągamy z nich całe mięso za pomocą małego nożyka lub trzonkiem łyżeczki.
Do bulionu po gotowanym krabie wlewamy sos rybny i dodatkowo 1 litr wody. Wsypujemy bulion z kurczaka w proszku, biały pieprz i doprowadzamy płyn do wrzenia. Dokładamy mięso, ugotowane, obrane ze skorupy jajka i szparagi.
Po 2 minutach zagęszczamy zupę dużą ilością ok. 5-6 łyżek skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej. Zupa powinna być gęsta i gładka. Na koniec dokładnie łączymy  kurze żółtko z białkiem i małym strumieniem wlewamy do zupy. Musimy energicznie mieszać płyn,  aby powstały cienkie pasemka ściętego jajka przypominające drobny makaron.
Zupę Mang Cua podajemy ze świeżą kolendrą i cebulką dymką.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.