Ciasteczka mochi to deser pochodzący z Japonii, gdzie bije wszystkie rekordy popularności. Przygotowywany jest w niezliczonej ilości smaków i kształtów. Tradycyjny proces przygotowania ciasteczek jest długi i pracochłonny. Polega na całonocnym moczeniu kleistego białego ryżu. Tak przygotowany półprodukt podlega długotrwałemu ubijaniu na gęstą pastę za pomocą specjalnego dużego drewnianego młotka lub tłuczka. W efekcie tych czynności powstaje gładka, sprężysta masa. Dzielona jest na małe kawałki w kształcie kulki lub nadziewa się różnego rodzaju nadzieniami. Gotowe ciasteczka mają ciekawą, delikatną i charakterystyczną konsystencję. Mochi popularne jest, także w Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii. A od kilkunastu lat zawojowało rynki obu Ameryk, Australii i Europy. Oferowany produkt to mochi nadzieniem z fasoli azuki, sezamu i orzechów ziemnych..
Importer: HEUSCHEN & SCHROUFF
Składniki:
1. sezamowo-ryżowe ciastko: maltoza, pasta sezamowa 20% (sezam 10,6%, orzechy, czerwona fasola, cukier, glukoza, emulgator:E471, olej sojowy, sól smakowa), ryż kleisty w proszku15,2%, cukier, sezam 3%, woda, konserwant:E200, emulgator: E471,zagęszczacz: E415.
2. orzechowo-ryżowe ciastko: maltoza, pasta orzechowa19,5% (orzechy 17,1%, cukier, olej sojowy, sól smakowa) proszek z ryżu kleistego 15,2%, cukier, proszek orzechowy 2,5%, woda, mąka z soi, glukoza, konserwant:E200, emulgator: E471,zagęszczacz: E415.
3. Ciastko z czerwoną fasolą: maltoza, pasta z czerownej fasoli 20% (czerwona fasola 8,5%, maltoza, cukier, olej sojowy) proszek z ryżu kleistego 15,2% cukier, proszek ziemniaczany, woda, konserwant:E200, emulgator: E471, zagęszczacz: E415.