Ciasteczka mochi to deser pochodzący z Japonii, gdzie bije wszystkie rekordy popularności. Przygotowywany jest w niezliczonej ilości smaków i kształtów. Tradycyjny proces przygotowania ciasteczek jest długi i pracochłonny. Polega na całonocnym moczeniu kleistego białego ryżu. Tak przygotowany półprodukt podlega długotrwałemu ubijaniu na gęstą pastę za pomocą specjalnego dużego drewnianego młotka lub tłuczka. W efekcie tych czynności powstaje gładka, sprężysta masa. Dzielona jest na małe kawałki w kształcie kulki lub nadziewa się różnego rodzaju nadzieniami. Gotowe ciasteczka mają ciekawą, delikatną i charakterystyczną konsystencję. Mochi popularne jest, także w Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii. A od kilkunastu lat zawojowało rynki obu Ameryk, Australii i Europy. Oferowany produkt to mochi z mango.
Importer: YUKI&LOVE
Składniki: maltoza, ryż kleisty w proszku 12,4%, cukier, woda, fruktoza, proszek z ziemniaków, modyfikowana skrobia z tapioki, sok z mango 1,7%, glukoza, aromat, żelatyna, substancja konserwująca E202, emulgator E471, substancja zagęszczająca E415, regulator kwasowości E330, barwnik E162.