Ciasteczka mochi to deser pochodzący z Japonii, gdzie bije wszystkie rekordy popularności. Przygotowywany jest w niezliczonej ilości smaków i kształtów. Tradycyjny proces przygotowania ciasteczek jest długi i pracochłonny. Polega na całonocnym moczeniu kleistego białego ryżu. Tak przygotowany półprodukt podlega długotrwałemu ubijaniu na gęstą pastę za pomocą specjalnego dużego drewnianego młotka lub tłuczka. W efekcie tych czynności powstaje gładka, sprężysta masa. Dzielona jest na małe kawałki w kształcie kulki lub nadziewa się różnego rodzaju nadzieniami. Gotowe ciasteczka mają ciekawą, delikatną i charakterystyczną konsystencję. Mochi popularne jest, także w Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii. A od kilkunastu lat zawojowało rynki obu Ameryk, Australii i Europy. Oferowany produkt to mochi z podwójnym nadzieniem melonowo-mlecznym.
Producent: BAMBO HOUSE
Składniki: maltoza, nadzienie melonowe (maltoza, melon 22%, cukier, olej palmowy), mleczne nadzienie 13% (maltoza, białko jaja kurzego w proszku, cukier, olej palmowy, mleko w proszku), ryż kleisty w proszku, proso zwyczajne, cukier, olej palmowy, skrobia modyfikowana, sorbitole, barwnik tartrazyna, błękit brylantowy FCF, aromat, substancja konserwująca: sorbinian potasu.