DONBURI HOKKAIDON- JAPOŃSKIE DANIE Z RYŻEM
DONBURI HOKKAIDON- JAPOŃSKIE DANIE Z RYŻEM
DONBURI HOKKAIDON- JAPOŃSKIE DANIE Z RYŻEM
Donburi hokkaidon to danie, które w Japonii jest bardzo chętnie spożywane w gorące letnie dni. Pierwszy wyraz w nazwie dania donburi to w wolnym tłumaczeniu miska ryżu. Druga część zależy od użytych dodatkowych składników i sposobu ich przygotowania.
W wersji hokkaidon pierwszym etapem jest ugotowanie ryżu jaśminowego. Ponieważ danie bardzo przypomina smakiem sushi można do ryżu dodać ocet do sushi. Zimny ryż układamy na dnie miseczki i przyprawiamy pikantną przyprawą shichmi togarashi oraz prażonymi algami morskimi.
Na jednej połowie układamy pokrojone w paski dojrzałe awokado a na drugiej pokrojone plasterki surowego łososia lub innej ryby np. tuńczyka.
Danie posypujemy pokrojoną w plasterki cebulką dymką oraz obficie polewamy sosem tsuyu.
Niezbędnym dodatkiem będzie także pasta wasabi. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.