URAMAKI Z SEZAMEM
URAMAKI Z SEZAMEM
URAMAKI Z SEZAMEM
Uramaki to rodzaj sushi gdzie alga z dodatkami znajduje się w środku rolki a ryż na zewnątrz. Aby wykonać uramaki musimy owinąć matę do zawijania sushi folią spożywczą lub wsadzić ją do worka foliowego, dopasowanego do jej wymiarów. Zanim zaczniemy zawijać rolki musimy przygotować dodatki do sushi. Oprócz ogórka, awokado, oshinko i paluszków krabowych możemy przygotować smaczny majonez z dodatkami, który będzie doskonałym uzupełnieniem naszych uramaków. W miseczce mieszamy kilka łyżek majonezu z pastą wasabi i jedną łyżką zielonego masago. Arkusz nori skracamy o ok. 3-4 centymetry i kładziemy go na macie do sushi. Zwilżonymi wodą dłońmi kładziemy na niego porcję ryżu i równomiernie rozciągamy palcami na całej powierzchni algi. Posypujemy ryż czarnym lub białym prażonym sezamem. Odwracamy arkusz do góry nogami, tak aby ryż z sezamem leżał na macie.
Na powierzchni algi rozciągamy majonez, na który kładziemy wypełnienie: ogórek, oshinko, awokado i surimi. Unosimy matę i zwijamy nori nadając mu kształt walca.
Aby poprawić boki naszego sushi przesuwamy najpierw prawą stronę wałka do brzegu maty i nożem dociskamy nierówności, tak samo postępujemy z lewą stroną.  Powstały wałek kroimy na osiem równych części.
Podajemy z marynowanym imbirem, pastą wasabi i sosem sojowym do sushi.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.