Maki sushi beef jest nic innego jak soczysta, prawie surowa wołowina, zawinięta w nori z dodatkiem ryżu i warzyw. Sam sposób przyrządzenia maków jest taki sam jak przedstawiliśmy na stronie (tutaj) . Zamiast łososia użyjemy polędwicy wołowej, którą wcześniej należy poddać krótkiej obróbce termicznej. Trzycentymetrowy plaster polędwicy obtaczamy w nieprażonych ziarnach białego sezamu. Smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron, do momentu aż ziarna zmienią kolor na złoty.
Odkładamy mięso na deskę na ok. 5-8 minut aby ostygło i ,,odpoczęło”. Kroimy je na jednocentymetrowe plastry. Do polędwicy doskonale pasuje majonez japoński, który nakładamy na ryż. Majonez przykrywamy warstwą młodego szpinaku, a na wierzch układamy warzywa i trzy plastry wołowiny.
Wszystkie składniki zawijamy w nori.
Gorąco polecamy.
|