Składniki potrzebne do przyrządzenia bardzo wyrazistej w smaku tajskiej sałatki, doskonałego dodatku do dań kuchni tajskiej i nie tylko:
-2 ogórki przekrojone na pół i pocięte na 1-2 milimetrowe plasterki,
-100ml octu ryżowego,
-100ml przegotowanej zimnej wody,
-2 cebulki dymki posiekane na małe kawałki,
-4 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej,
-1/2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku,
-1 łyżeczka płatków chilli,
-1/2 łyżeczki soli.
Składniki sosu, oprócz cebulki dymki, łączymy i mieszamy ze sobą do momentu aż rozpuści się cukier. Sos wlewamy do miski z ogórkami i cebulką. Krótko mieszamy i odstawiamy na 1 godziny aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Po tym czasie jest gotowa do spożycia. Smacznego
|