Halo-Halo to znany deser pochodzący z Filipin. Większość składników tego rarytasu znajdziemy w gotowym zestawie (słoiku), znajdującym się w ofercie naszego sklepu. Jeden słoik wystarczy nam na przygotowanie 3-4 porcji. Oprócz nich potrzebujemy:
-mleko skondensowane,
-2 azjatyckie puddingi,
-2 banany,
-70g cukru,
-prażony kokos lub płatki młodego ryżu.
Rozpoczynamy od przygotowania bananów, które pokrojone w 1centymetrowe krążki gotujemy je przez 1-2 minuty w roztworze wrzącej wody z cukrem. Tak przygotowane układamy na dnie wysokich pucharków.
Następne składniki wyciągamy ze słoika. Są one tam ułożone warstwami. Zaczynamy od owoców jacfruita, żelków kokosowych, białej fasoli i czerwonej fasoli azuki. Następnym dodatkiem będzie pokrojony w kostkę pudding, oraz pokruszony drobno lód lub gałka lodów owocowych. Wolne miejsce w pucharku uzupełniamy skondensowanym mlekiem, a całość posypujemy pokruszonymi prażonymi płatkami kokosowymi.
Deser świetnie wygląda i tak samo smakuje. Zachęcamy do spróbowania.
|