Sushi roll to pyszne sushi w postaci pięknie wyglądających rolek. Aby je przyrządzić musimy przygotować następujące składniki:
-plasterki o wymiarach 3x12x0,5cm z surowego tuńczyka i łososia lub innej dużej ryby,
-drobno pocięte mięso z tuńczyka, łososia, miecznika lub innej ryby,
-cieniutko pokrojone plasterki ogórka o podobnych wymiarach jak wcześniej
wspomniane ryby, ale cieńsze (ok. 1-2mm),
-cienkie plasterki awokado,
-ugotowany ryż do sushi,
-jednocentymetrowe paski yaki nori,
-pasta wasabi,
-jasny sos sojowy,
-drobno pokrojony szczypiorek,
-ostry sos chilli sriracha,
-masago
-jajka przepiórcze.
Z ryżu formujemy krążek o średnicy 3cm i wysokości 2cm. Nakładamy pastę wasabi i owijamy górną krawędź ryżu plasterkiem awokado.
Całość owijamy paskiem ryby lub ogórka. Aby ryba ciasno owijała ryż, musimy wzmocnić rolkę paskiem nori.
Z drobno pokrojonych ryb przygotujemy tatar. Do miseczki z mięsem dolewamy sos sojowy, sos sriracha i dokładamy szczyptę szczypiorku. Składniki łączymy ze sobą i wypełniamy puste miejsce w rolkach. Możemy urozmaicić nasze sushi wypełnieniem z masago i udekorować je żółtkiem jajka przepiórki. Podajemy z sosem do sushi.
|