KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA W TAJSKIM STYLU
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA W TAJSKIM STYLU
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA W TAJSKIM STYLU
Składniki dla czterech osób:
-1 papryka pokrojona w kostkę 2x2cm,
-100 gram orzechów nerkowca niesolonych, nieprażonych,
-100g groszku cukrowego,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-1 łyżeczkę płatków chilli,
-papryczki chilli pokrojone w plasterki,
-70g skrobi z tapioki,
-4 cebulki dymki pokrojone w 2 centymetrowe kawałki,
-mięso z 4 udek z kurczaka pokrojonych w kostkę.  
-2 piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę,
Składniki sosu:
-150ml bulionu drobiowego, 
-2 łyżki sosu ostrygowego,
-2 łyżki pasty z tamaryndu,
-1 łyżkę cukru palmowego,
-1 łyżkę pasty Nam Prik Pao
-2 łyżki soku z cytryny lub limonki.
Składniki sosu łączymy ze sobą a w suchym woku prażymy orzechy nerkowca. Wykładamy je do miseczki, wlewamy do woka 300ml oleju i smażymy w nim paprykę przez 2 minuty. Wykładamy ją na ręcznik papierowy. W pozostałym oleju smażymy panierowane wcześniej w skrobi z tapioki mięso drobiowe. Gdy panierka będzie jasno brązowa wyciągamy z kurczaka także wykładając go na ręcznik papierowy aby obciekł z nadmiary oleju.
Odlewamy prawie cały olej a na jego reszcie podsmażamy czosnek i chilli. Dokładamy cebulkę dymkę a po 2 minutach czerwoną paprykę i orzechy nerkowca.
Króciutko smażymy, wrzucamy groszek cukrowy i wlewamy sos. Doprowadzamy go do wrzenia i zagęszczamy go skrobią z tapioki rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
Ostatnim składnikiem będzie wcześniej usmażone mięso z kurczaka. Krótko mieszamy tylko do momentu aż kawałki mięsa pokryją się sosem i natychmiast podajemy.
Podajemy z ryżem jaśminowym. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.