Przepis na wspaniały soczysty boczek po wietnamsku
Składniki:
-1-1,5kg boczku ze skórą,
-150ml sosu ketjap benteng manis,
-sól i pieprz,
-papryka czerwona pokrojona w paski,
-cebula pokrojona w ósemki,
-brokuły ugotowane na parze,
-trochę siekanego czosnku,
-papryczka chilli i cebulka dymka do dekoracji.
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwaczem do mięsa bardzo gęsto ale płytko nakłuwamy skórę. Gdy nie mamy nakłuwacza możemy ponacinać skórę nożem.
Dodajemy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Odkładamy je do lodówki na dwa dni.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C i pieczemy mięso na ruszcie z dwóch
stron po 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze 1 godzinę przekręcając mięso co 15 minut smarując je pozostałą marynatą. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie smażymy warzywa które doprawiamy też tym samym sosem. Podajemy z ryżem.
Sos ketjap benteng manis możemy użyć także do marynowania innychgatunków i rodzajów mięs. Szczególnie dobrze smakują marynowane mięsapieczone na grillu.
|