KURCZAK W PANIERCE
KURCZAK W PANIERCE



Przepis na smaczne i szybkie w przyrządzeniu danie, które można podać podczas spotkań z przyjaciółmi. Do jego przyrządzenia potrzebujemy małe kawałki kurczaka: skrzydełka i dolne części udek. Aby bardziej urozmaicić smaki marynujemy mięso w różnych sosach. Do marynat wykorzystaliśmy- sos teriyaki, ketjap benteng manis,pastę gochujang oraz czerwoną pastę curry.  


 Do każdej marynaty należy dodać po trzy łyżki sosu sojowego. Czas marynowania to minimum trzy godziny. Po tym czasie małe kawałki mięsa smażymy ok. 3 minut a duże 5 min w głębokim oleju. Po wystygnięciu obtaczamy mięso w suchej panierce tempura. Następnie każdy kawałek zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w różnych panierkach.


Na fotografii mięso znajdujące się najbliżej obiektywu obtoczone było w małej ilości suchej panierki tempura z dodatkiem ziaren sezamu i tłuczonymi orzeszkami ziemnymi. Po prawej użyliśmy samej suchej panierki tempura, a po lewej i z tyłu panierkę panko.  Po panierowaniu smażymy kurczaka w głębokim oleju na jasno brązowy kolor.  

 
Podajemy z różnymi sosami: ostrygowym, słodko-ostrym i majonezem wymieszanym z sosem sriracha.


Do dania doskonale pasuje dobrze schłodzone piwo, oczywiście bezalkoholowe ;-)



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.