KALMAR PO INDONEZYJSKU
KALMAR PO INDONEZYJSKU
Podstawowym składnikiem tego pochodzącego z Indonezji dania jest
kalmar. Dusi się go w przyprawach charakterystycznych
tego regionu świata.
 
Dla czterech osób potrzebujemy:
-1 kg mrożonych tub z kalmara
-sok z dwóch limetek
-250ml bulionu drobiowego.
Na pastę do duszenia:
-obrany i pokrojony pomidor (bez pestek)
-1 łyżka przecieru pomidorowego,
-1 łyżka pasty z krewetek,
-3 cebule,
-1 papryka chilli pozbawiona pestek,
-2 ząbki czosnku,
-imbir ok. 2cm
-1 łyżka mielonej kurkumy,
-1 łyżka nasion kolendry.
 
Po rozmrożeniu kalmarów rozcinamy je na pół, dokładnie płuczemy i
osuszamy ręcznikiem papierowym. Od wewnętrznej strony nacinamy tuszkę
ostrym nożem co 7-8 mm w ukośną kratkę uważając aby ją nie przeciąć
delikatnego mięsa.
Następnie kroimy kalmara na kwadraty ok. 5x5 cm.
Mięso solimy, zalewamy sokiem z dwóch limetek i chowamy do lodówki.
Składniki pasty rozdrabniamy w malakserze do uzyskania gładkiej masy.
W woku mocno rozgrzewamy olej, dodajemy kalmary i smażymy trzy minuty na dużym ogniu.
Zwinięte w rulon kalmary przekładamy na talerz. Do woka wlewamy pastę i
smażymy przez 5min. Kalmary wrzucamy z powrotem do woka i dolewamy bulion.
Dusimy wszystko jeszcze ok. 20min, aż sos częściowo odparuje. 
Podajemy z ryżem.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.