Składniki na chrupiącą sałatkę z łodyg lotosu:
-1/2 słoika marynowanych łodyg lotosu pokrojonych na 4-5cm odcinki,
-2 marynowane limetki pokrojone w cienkie plasterki
-50g marynowanej rzodkwi japońskiej oshinko pokrojonej w słupki,
-1/2 świeżego ogórka,
-2 cebulki dymki pokrojonej w plasterki.
Na dressing:
-po 1 łyżeczce siekanego czosnku, imbiru i papryczki chilli,
-3 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
-2 łyżki ciemnego octu ryżowego.
Ogórka kroimy na 4-5cm odcinki i przecinamy na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona i kroimy go w paski, które przekładamy do miseczki. Posypujemy je 1 łyżeczką soli i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie kilkukrotnie płuczemy ogórki w wodzie i dokładnie wyciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. W misce wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sos i świeżą kolendrę.
Wykładamy do szerokiej szklanki lub na miseczkę.
Sałatkę tę możemy podać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego a ze względu na doskonały smak i niespotykane składniki można zaskoczyć gości na przyjęciu.
Smacznego.
|