BAKŁAŻAN Z GRILLA
Przepis na dwie osoby:
-1 średni bakłażan,
-200g mielonego mięsa z wieprzowiny lub z drobiu,
-1 drobno posiekana cebula,
-2 łyżki tajskiej pasty z chilli i soi,
-sos sojowy,
-filiżanka ugotowanego ryżu jaśminowego,
-150g mieszanki azjatyckich warzyw lub innych.
 
Bakłażana myjemy i kroimy na pół. Gniazda nasienne nacinamy delikatnie nożem i łyżką usuwamy nasiona. Od strony wewnętrznej solidnie solimy bakłażana i odstawiamy go na pół godziny. W tym czasie cebulę smażymy w woku z dodatkiem dwóch łyżek oleju, aż nabierze złotego koloru. Dokładamy mięso i smażymy ok. 5 minut. Po ostudzeniu, mieszamy w misce usmażone mięso z cebulą, ryżem i tajską pastą sojową z chilli, dzięki której farsz nabierze fantastycznego smaku. Całość doprawiamy sosem sojowym.
Połówki bakłażana dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Nakładamy w zagłębienie po nasionach farsz, a następnie posypujemy całą powierzchnię bakłażana mieszanką warzywną. W podwójnie złożoną folię aluminiową zawijamy bakłażana, pamiętając, aby folię od wewnątrz lekko posmarować olejem. Grillujemy nasze zawiniątka ok. pół godziny.
 
Powodzenia podczas grillowania.
 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.