Składniki:
-350g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plasterki,
-1 surowe jajko,
-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki,
-2 łyżki sosu sojowego,
-1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
-4 plasterki ananasa z puszki pokrojonego w trójkąty,
-1 marchewka pokrojona w cienkie plastry,
-po 1 łyżeczce siekanego czosnku i imbiru,
-1/2 łyżeczki siekanej papryczki chilli,
-1 średnią cebulę pokrojoną w plastry.
Sos słodko-kwaśny:
-120ml soku z ananasa,
-50ml octu ryżowego,
-2 łyżki sosu sojowego,
-1 łyżka cukru palmowego,
-1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub z tapioki,
-szczypta barwnika z anato.
Jajko, skrobię i sos sojowy roztrzepujemy trzepaczką. Do marynaty dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
Do woka wlewamy ok. 100ml oleju. Najpierw podsmażamy paprykę, a następnie mięso do momentu aż skrobia pokrywająca polędwicę stanie się chrupiąca i zmieni kolor na jasno złoty. Obydwa składniki wyciągamy cedzakiem i odsączamy znadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Zostawiamy w woku dwie łyżki oleju w którym podsmażamy czosnek, imbir i chilli. Dokładamy marchew i cebulę, a po krótkim smażeniu ok. 2 minut dokładamy paprykę i ananas. Po 30 sekundach wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Gdy sos będzie gęsty, dokładamy wcześniej usmażone mięso. Szybko mieszamy tak, aby polędwiczka pokryła się sosem.
Wykładamy na ciepły ryż jaśminowy.
|