POLĘDWICA WIEPRZOWA W SOSIE KARMELOWYM
POLĘDWICA WIEPRZOWA W SOSIE KARMELOWYM
Przepis dla dwóch osób:
-300g cienko pokrojonej w paski polędwicy wieprzowej,
-120g cukru z trzciny cukrowej,
-1 średnia cebula pokrojona w ósemki i rozdzielona na płatki
-100g mrożonego korzenia lotosu,
-1 łyżka siekanego czosnku,
-1 łyżeczka siekanej papryczki chilli,
-100ml sosu sojowego wymieszanego z 150ml wody
Marynata do mięsa:
-3 łyżki sosu sojowego,
-2 łyżki wina ryżowego,
- 1 łyżeczka siekanego czosnku.
Łączymy składniki marynaty. Dodajemy wieprzowinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Do woka wlewamy wodę i sos sojowy. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. 
Gdy zaczną wytwarzać się duże bąbelki, dokładamy wieprzowinę, cebulę, lotos i przyprawy. Całość dusimy ok. 30 minut aż wieprzowina będzie miękka i chrupiąca, a sos ulegnie zredukowaniu.
Podajemy z ryżem z dodatkiem cienko pokrojonej świeżej cebulki dymki.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.