BANH CUON- WIETNAMSKIE NALEŚNIKI
BANH CUON- WIETNAMSKIE NALEŚNIKI
BANH CUON- WIETNAMSKIE NALEŚNIKI

Bánh cuốn- fantastyczne danie, pochodzące z północnego Wietnamu, spożywane głownie na śniadanie  Podstawowym składnikiem są ryżowe naleśniki wypełnione mięsnym farszem. 
Na cztery porcje tego dania potrzebujemy:
400g gotowej mieszanki Bánh cuốn,
20g suszonych grzybów mun,
2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
400g mielonego mięsa wieprzowego,
2 ząbki siekanego czosnku,
smażoną cebulkę, 
sos chilli słodko-kwaśny.
Cebulę smażymy, dodajemy siekany czosnek, namoczone posiekane na małe kawałki grzyby mun oraz mięso. Smażymy wszystko razem przez 5 minut, następnie dusimy farsz na małym ogniu ok 3 minuty. Mąkę mieszamy z 1 litrem letniej wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Nanosimy cieniutką warstwę oliwy (najlepiej pędzelkiem) i na gorącą patelnię i wylewamy bardzo cienką warstwę ciasta. Gdy nasz naleśnik staje się lekko matowy (po około 1-2 minutach) przewracamy patelnię do góry nogami tak, aby naleśnik spadł płasko na wcześniej
nawilżony oliwą duży talerz. Nakładamy farsz i zawijamy naleśnik tak jak sajgonki. Posypujemy naleśniki smażoną cebulą i podajemy z sosem chilli słodko-kwaśnym. Danie przepyszne, gorąco polecamy! (Nie tylko na śniadanie  )



Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.