PIEROŻKI DIM SUM
PIEROŻKI DIM SUM
PIEROŻKI DIM SUM
Przepis na najbardziej znaną odmianę chińskich pierożków dim sum charakteryzujących się przeźroczystym ciastem i smacznym krewetkowym nadzieniem. Do przygotowania potrzebujemy następujące składniki:
-cienko pokrojone białe i zielone części 3 cebulek dymek,
-350g siekanych ogonków krewetek,
-150g drobno pokrojonych kasztanów wodnych,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-1 białko,
-1/2 łyżeczki soli,
-1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
-1 łyżeczka drobno siekanego imbiru,
-2 łyżki skrobi z tapioki,
-2 łyżki jasnego sosu sojowego.
-1 paczka rozmrożonych płatków ciasta do pierożków dim sum.
Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować składniki na smaczny sos do pierożków:
-4 łyżki wody,
-1 łyżka drobno pokrojonej cebulki dymki,
-1 łyżeczka drobno krojonego czosnku,
-1 łyżeczka drobno siekanego imbiru,
-4 łyżki jasnego sosu sojowego,
-1 łyżka sosu sriracha,
-2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
-2 łyżki ciemnego octu.
Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy smaczny sos do pierożków.
Możemy przystąpić do przygotowania pierożków. Z opakowania wyciągamy jeden plasterek rozmrożonego ciasta. Palcem smarujemy brzeg ciasta wodą. Na środek kładziemy 1 łyżeczkę farszu. Składamy ciasto na pół i zaczynamy sklejanie od jednego końca.
Ściskamy dwoma palcami brzeg pierożka, a palcami drugiej ręki formujemy "zakładki" Czynność tę powtarzamy 5-6 razy.
Pierożki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy  przez 8 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego. 


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.