Koreańskie danie do którym wykorzystaliśmy kimchi z pędów rzodkwi. Oczywiście do tego celu doskonale nadaje się, także kimchi z kapusty pekińskiej. Na dwie porcje potrzebujemy:
-150g mielonej chudej wieprzowiny (szynka lub schab)
-150g ugotowanego ryżu jaśminowego,
-150g kimchi,
-1 czerwona cebula pokrojona w paski,
-2 jajka,
-2 ząbki posiekanego czosnku
-1 posiekaną papryczkę chilli,
W woku podsmażamy na dwóch łyżkach oleju podsmazamy czosnek. Dokładamy wieprzowinę i smażymy ją przez ok.4 minuty.
Dodajemy kimchi i czerwoną cebulę a po 2 minutach ryż jaśminowy.
Podsmażamy wszystkie składniki intensywnie je mieszając jeszcze 1 minutę. Na koniec dosmaczamy danie sosem sojowym. Podajemy z sadzonym jajkiem.
Smacznego
|