Szpinak wodny to typowa dla tropikalnego klimatu roślina. Jednak możliwa jest uprawa tej rośliny w naszym zimnym klimacie, przykładem nasze zeszłoroczne plony.
Można z niej przyrządzić w ciągu pięciu minut smaczne, tajskie danie składające się z takich składników jak:
-300g szpinaku wodnego,
-20g cukru palmowego,
-2 łyżki sosu z fermentowanej pasty sojowej,
-2 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-3 łyżki wody,
-1 łyżka jasnego sosu sojowego,
-1 łyżka prażonej szalotki,
-1 łyżka prażonego czosnku,
-2 papryczki chilli.
Szpinak kroimy na 12-15 cm kawałki. W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy czosnek i chilli. Dokładamy najpierw dolne, twardsze części rośliny, a po 2 minutach smażenia górne.
Po następnej minucie dodajemy pozostałe składniki, oprócz prażonego czosnku i szalotki. Krótko ok. 3-4 minuty dusimy danie w powstałym sosie.
Wykładamy szpinak na półmisek i doprawiamy prażonym czosnkiem i prażoną szalotką.
|