ŻEBERKA DUSZONE PO TAJSKU
ŻEBERKA DUSZONE PO TAJSKU
ŻEBERKA DUSZONE PO TAJSKU
Kto nie lubi pikantnych wieprzowych żeberek? Miękkie i soczyste, doskonale nadają się jako danie główne lub jako przekąska. Aby je przyrządzić musimy przygotować 1kg wieprzowych żeberek, oraz składniki na sos:
-1 łyżeczka płatków chilli,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-2 łyżki siekanego imbiru,
-3 dymki, pokrojone na 2 centymetrowe kawałki ,
-3 łyżki pasty z chilli w oleju sojowym,
-3 łyżki pikantnego ketchupu,
-3 łyżki pasty Nam Prik Pao.
Żeberka kroimy na małe porcje i marynujemy w jasnym sosie sojowym przez 2 godziny. Po tym czasie smażymy je na złoty kolor.
Wykładamy żeberka z patelni na ręcznik papierowy. Odlewamy nadmiar oleju i podsmażamy czosnek, imbir i chilli. Wlewamy sosy i doprowadzamy do wrzenia.
Żeberka układamy na dnie garnka i wlewamy z patelni sos. Dolewamy także taką ilość wody, aby zakryć mięso. Gdy doprowadzimy płyn do wrzenia, zmniejszamy źródło ciepła do minimum. Dusimy żeberka ok. 40-50 minut często mieszając, aż sos się zredukuje. Dwie minuty przed końcem duszenia dokładamy dymkę.
Podajemy z ryżem jaśminowym. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta pak choy, przygotowana wg przepisu ze strony: http://delikatesyazjatyckie.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=253


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.