WIETNAMSKA SAŁATKA Z WIEPRZOWINĄ
WIETNAMSKA SAŁATKA Z WIEPRZOWINĄ
WIETNAMSKA SAŁATKA Z WIEPRZOWINĄ
Wietnamska sałatka ze świeżych i chrupiących warzyw, makaronu ryżowego i porcji gorącej, aromatycznej wieprzowiny. Chociaż w nazwie dania występuje słowo sałatka to w rzeczywistości jest to pełno wartościowe, sycące danie, bardzo popularne w Wietnamie. Do jego przygotowania potrzebujemy:
-500 mielonego mięsa wieprzowego,
-2 grubo pokrojone cebule,
-2 trawy cytrynowe,
-2 łyżki siekanego czosnku,
-1/2 łyżeczki płatków chilli,
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
-3 łyżki sosu ostrygowego,
-1 łyżkę nierafinowanego cukru,
-200g makaronu ryżowego,
oraz takie dodatki jak:
-pomidor,
-smażone grzyby shitake,
-ogórek,
-marchewki.
Trawę cytrynową kroimy na cienkie plasterki i drobno siekamy. Na 3 łyżkach gorącego oleju podsmażamy przez 2 minuty mięso.
Dokładamy cebulę, trawę cytrynową, czosnek, chilli i pieprz. Smażymy jeszcze 3 minuty i wlewamy sos ostrygowy i sojowy, oraz wsypujemy cukier.
Składniki łączymy ze sobą i zagęszczamy danie 1 łyżeczką skrobi z tapioki rozpuszczonej w 100ml zimnej wody. Gdy sos doprowadzimy do wrzenia ściągamy mięso z ognia. Ugotowany makaron układamy na środku miski. Wokół niego układamy mięso i dodatki. Całość posypujemy prażonymi orzechami ziemnymi.


Zawartość Sklepu nie jest ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Kupujący składając zamówienie składa jedynie propozycję zawarcia umowy. Dopiero potwierdzenie rozpoczęcia realizacji zamówienia przez Sklep, przesłane emailem na adres Klienta podany w zamówieniu, jest oświadczeniem o przyjęciu oferty, o której mowa wcześniej.